Nicolau Natalia

Nicolau Natalia

Vice-director medical AMP/AMSA Nicolau Natalia

Sunt Natalia Nicolau, un profesionist dedicat din domeniul medical, specializată în medicina internă și management. De-a lungul carierei mele, am acumulat o experiență semnificativă, contribuind la dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor medicale.

Absolventă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu", având studii superioare în medicină (2007-2013) și specializarea în medicină internă prin rezidențiat (2013-2016). În prezent, urmez studii superioare de master în Științe Economice, program de Management, la Universitatea de Stat din Moldova.

Cu o carieră solidă în domeniul medical, am evoluat în diverse poziții, începând cu funcția de medic internist în cadrul Spitalului Raional Hîncești și continuând cu roluri de conducere precum Șef secție în Asistența Medicală Specializată de Ambulator și Vicedirector medical la IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății.

Sunt angajată într-un proces continuu de învățare și perfecționare, participând la diverse cursuri, școli de vară și conferințe în domeniul medicinii interne, managementului și utilizării raționale a medicamentului. Am obținut certificate și calificări în diferite subdomenii ale medicinii și managementului medical.

Am fost implicată activ în cercetare, contribuind la elaborarea a 5 certificate de inovator înregistrate la USMF "Nicolae Testemițanu" și la publicarea a 4 lucrări științifice în cercetări clinice, abordând teme precum ozonoterapia și tratamentul complex al diverselor afecțiuni.

Sunt membră a Societății Medicilor Interniști din Republica Moldova și a Societății de Tromboză și Hemostază din Republica Moldova, contribuind la comunitatea medicală prin schimbul de experiență și cunoștințe.

Prin pasiunea mea pentru medicină și abordarea strategică în management, sunt determinată să aduc contribuții semnificative în îmbunătățirea calității serviciilor medicale și în avansarea domeniului medical în Republica Moldova.

2021-prezent

Vicedirector medical Asistență Medicală Specializată de Ambulator/Asistență Medicală Primară, IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății

2020-2021

Șef secție Asistență Medicală Specializată de Ambulator, IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

2018-2020

Medic internist în cadrul Departamentului de Îngrijiri Cronice, secția Geriatrie 2, IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

2016-2018

Medic internist în cadrul secției UPU, Spitalul Raional Hîncești

 

 
2022-prezent

Științe economice, studii superioare de master, program Management, Universitatea de Stat din Moldova

2013-2016

Studii postuniversitare prin rezidențiat, specialitatea Medicină Internă, Universitatea de Medicină și Farmacie  “Nicolae Testemițanu”, Chișinău

2007-2013

Studii superioare,Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”,  Chișinău

   

Limbi cunoscute: Română, Rusă, Franceză, Engleză

FORMARE CONTINUĂ:

2023:
- Certificat How to improve the management of your digestive patients, organized by European Association of Gastroenterology, Endoscopy and Nutrition (24.11)
- Certificat de participare la al V-lea Congres național de Gastroenetrologie și Hepatologie din R.Moldova (23.11-24.11)
- Certificat de participare, Conferința științifico-practică Abordări contemporane ale utilizării raționale ale medicamentelor (27.10)
- Certificat de participare la Școala de Vară de Gatroenterolgie și Hepatologie din Republica Moldova, Ediția VII-a (16.06-17.06)
- Ciclu de perfecționare, Electrocardiografia, Disciplina de cardiologie, Departamentul Medicină Internă, USMF “Nicolae Testemițanu” (22.05-09.06)
- Certifcat de calificare Basic Life Support (BLS) (23.05)

2022:
- Certificat de participare la cursul de instruire intensiv “Managementul utilizării raționale a medicamentului” (05.12-09.12)
- Certificat de participare la Conferința națională cu participare internațională Malaria: prevenire, diagnostic și supraveghere (20.04)

2021:
- Certificat de participare la webinarul al 29-lea Congres Național al Societății Române de Endocrinologie (23.06-26.06)
- Ciclu de perfecționare Actualități în patologia hepatica, Disciplina de Gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă USMF “Nicolae Testemițanu” (15.03-02.04)
- Certificat de participare la seminarul de informare cu tema Managmentul documentului. Documentul electronic. Arhivarea documentelor (4.02)

2020:
- Certificat de participare la lucrările Congresului VII al societății cardiologilor din R.M (9.10-10.10)

2019:
- Ciclu de perfecționare, Patologia cardiacă la vârstnici, Disciplina de geriatrie și medicina a muncii, USMF “Nicolae Testemițanu” (11.02-20.02)

 

MEMBRU AL:

Membră a Societății Medicilor Interniști din Republica Moldova

Membră a Societății de Tromboză și Hemostază din Republica Moldova

 

ACTIVITATE ȘTIINȚIFICĂ:

Pe parcursul anilor de rezidențiat împreună cu Prof. univ, d.ș.m Nicolae Bodrug și alți autori am participat la elaborarea a 5 certificate de inovator înregistrate la USMF “Nicolae Testemițanu” și 4 publicații științifice, Cercetări clinice (specialitățile medicale), USMF “Nicolae Testemițanu”:

  1. Certificat de Inovator nr.5400 Ozonoterapia în tratamentul constipației cornice la vârstnici.
  2. Certificat de Inovator nr.5401 Metoda de tratament a sindromului de intestin iritabil la pacienții vârstnici cu preparatul trinebutină.
  3. Certificat de Inovator nr.5402 Tratamentul complex: ozonoterapia în pneumoniile nosocomiale la pacienții vârstnici.
  4. Certificat de Inovator nr.5403 Terapia contemporană cu ozon în pancreatitele cronice recidivante cu sindrom algic pronunțat la pacienții vârstnici.
  5. Certificat de Inovator nr.5404 Metoda tratamentului complex cu ozon la pacienții cu pneumonie de etiologie micotică.
  6. 2015 Impactul tratamentului complex cu ozonoterapie la pacienții vârstnici cu angor pectoral stabil. Cercetări clinice (specialitățile medicale), USMF “Nicolae Testemițanu”.
  7. 2015 Rolul administrării ozonoterapiei în osteocondroza și osteoartroza coloanei vertebrale la pacienții vârstnici. Cercetări clinice (specialitățile medicale), USMF “Nicolae Testemițanu”.
  8. 2015 Optimizarea tratamentului complex asociat cu ozonoterapie la pacienții vârstnici în cardiopatie ischemică. Cercetări clinice (specialitățile medicale), USMF “Nicolae Testemițanu”.
  9. 2015 Acțiunea ozonului asupra stării imunitare la pacienții cu hepatită cronică virală C. Cercetări clinice (specialitățile medicale), USMF “Nicolae Testemițanu”.