1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA

image

Din 1988, în fiecare an, la 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA. În cadrul campaniei sociale, din 2020, „Nedetectabil = Netransmisibil”, cu sloganul „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”, se desfășoară activități de informare a populației despre problema HIV/SIDA, promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, toleranței față de persoanele HIV-pozitive, mobilizarea și implicarea comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.
Conform datelor UNAIDS, în 2019, la nivel mondial, trăiau cu HIV 38 de milioane de persoane, din care 36,2 milioane adulți și 1,8 milioane copii.
În Republica Moldova infecția cu HIV este sub supraveghere și monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populațiilor cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrători ai sexului comercial. La 01.01.2020 au fost înregistrate 13706 cazuri de infecție cu HIV, din 14589 estimate. Incidența infecției cu HIV la 100 mii populație în a. 2019 а constituit 22,99 cazuri.
Conform datelor de laborator, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2020 au fost confirmate 568 cazuri noi de infecție cu HIV, inclusiv 120 în teritoriile de Est.
Ce trebuie să știm despre infecția cu HIV/SIDA ?
HIV (VIRUSUL IMUNODEFICIENŢEI UMANE) – este un virus care atacă și distruge sistemul imunitar, iar organismul nu mai poate face fată agenților patogeni de orice natură (virusuri, bacterii, ciuperci, protozoare, celule canceroase). Astfel, rezultă infecții și forme de cancer care pot fi mortale. Infecția cu HIV înseamnă prezența virusului în organism, care în timp determină boala SIDA. Persoana HIV- pozitivă poate arăta și se simți bine o perioada lungă de timp, dar în acest timp poate să transmită virusul.
SIDA (SINDROMUL IMUNODEFICIENŢEI ACHIZIŢIONATE) – este perioada finală a infecției cu HIV, când sistemul imunitar este foarte afectat de virus și numărul celulelor T-CD4 scade foarte mult, iar organismul nu mai poate face față infecțiilor.
Care sunt factorii de risc de infectare cu HIV?
• Manipulații parenterale (medicale și nemedicale) cu utilizarea instrumentarului nesteril
• Utilizarea drogurilor injectabile cu utilizarea instrumentarului nesteril
• Contacte sexuale neprotejate (toate tipurile de sex)
• Copii născuți de mame infectate cu HIV
Cum se transmite infecția HIV ?
Transmiterea infecției cu HIV se realizează preponderent prin următoarele trei căi:
1. Parenterală (prin sânge): transfuzii de sânge și produse din sânge infectate, transplant țesuturi biologice și organe infectate, seringi, ace contaminate cu sânge, instrumentarul medical prelucrat necalitativ
2. Sexuală (prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată);
3. Materno-fetal (de la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii și în perioada de alăptare).

Cum nu se transmite HIV?
Este foarte important de a cunoaște că HIV nu se transmite:
 pe calea aerului;
 prin produse alimentare sau cu apa;
 prin strângeri de mână sau îmbrățișare;
 prin săruturi, tuse, strănut;
 prin intermediul animalelor sau prin înțepături de insecte.
Nu prezintă risc de infectare:
 relațiile habituale;
 contactele la serviciu sau studii;
 călătoriile în comun în transportul public;
 frecventarea în comun a piscinei, saunei, băii, veceului, obiectelor sportive și de recuperare a sănătății;
 utilizarea în comun a veselei de bucătărie și a lenjeriei de pat.
Cum se detectă infecția cu HIV?
În diagnosticul infecției cu virusul imunodeficienței umane se respectă următoarele etape:
1. Teste de screening (de depistare) – teste rapide pe picătura de sânge
2. Teste de confirmare (PCR) – determinarea ARN HIV (încărcătura virală)
Cunoașterea statutului HIV- pozitiv are avantaje esențiale:
• Cunoscând că persoana este HIV pozitiv va lua măsuri necesare de a avea acces la tratament, îngrijire și suport, înainte de apariția simptomelor și, astfel, de a prelungi potențialul vieții sale și de a preveni dezvoltarea complicațiilor pe parcursul a mai multor ani.
• Cunoscând că persoana este infectată cu HIV va lua măsuri de precauție pentru a preveni transmiterea HIV la alte persoane
Cînd puteți efectua un test la marcherii HIV ?
1. dacă ați avut un comportament cu risc (de exemplu, un contact sexual neprotejat/ fără prezervativ);
2. dacă ați utilizat dispozitive injectabile nesterile în comun cu alte persoane;
3. dacă ați avut un accident, care a implicat contactul cu sângele altei persoane (de exemplu, a oferit ajutor unei persoane rănite, fără să seprotejeze);
4. dacă ați fost agresat/ă sexual;
5. dacă doriți să vă cunoașteți starea de sănătate;
6. dacă suferiși de o infecție cu transmitere sexuală;
7. dacă intenționați să aduceți pe lume un copil;
8. dacă ați aflat că un/o fost/ă partener/ă este infectat/ă cu HIV.

Unde pot face testul la HIV?
Este important să conștientizăm că nimeni nu este imun la HIV ! În prezent, testul HIV poate fi efectuat în fiecare spital raional din Moldova, în cabinetele consultative a Centrele Medicilor de Familie în municipiile Bălți și Chișinău, precum și la Spitalul de Dermatologie și a Bolilor Transmisibile, toate acestea oferind asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA. Există și testele rapide HIV care au devenit disponibile într-o rețea de farmacii din țară.
Care este tratamentul HIV/SIDA ?
De la apariția primelor cazuri de infecție HIV la om și până astăzi au fost descoperite numeroase medicamente care pot lupta cu HIV, dar niciun tratament care să vindece infecția cu HIV. Tratamentul specific infecției cu HIV se numește antiretroviral (ARV) și își exercită acțiunea direct asupra virusului, împiedicând multiplicarea acestuia și permițând astfel organismului să-și refacă sistemul imunitar. Tratamentul ARV te ajută să te menții sănătos, reducând cantitatea de HIV din sânge și din secrețiile genitale. Întrucât încărcătura virală este singurul factor de risc pentru toate modurile de transmitere HIV, utilizarea ARV scade riscul ca HIV să fie transmis de la o persoană la alta. Studiile arată că terapia antiretrovirală reduce riscul transmiterii HIV pe cale sexuală, mai ales în cazul cuplurilor sero-discordante, dar și de la mamă la făt.
Profilaxia Pre-expunere (PrEP) și Post-expunere (PEP):
PrEP (profilaxia pre-expunere) înseamnă folosirea unui medicament HIV/antiretroviral de către o persoana HIVnegativă în scopuri preventive, adică pentru a preveni infectarea cu HIV. Acesta poate fi luat zilnic sau în regim continuu.
PEP (profilaxie post-expunere) – este un curs de 4 săptămâni de tratament cu medicamente împotriva virusului HIV, care trebuie inițiat în primele 72 ore de la contact cu o persoana HIV.

E în puterea ta să afli mai multe despre HIV !