24 martie Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei

image

Sloganul din anul 2021  “Ceasul   bate”

În fiecare an, conform calendarului Organizației Mondiale a Sănătății, data de 24 martie este considerată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. Această dată comemorează ziua în care, în 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial, la Berlin, comunitatea științifică internațională despre descoperirea sa – bacilul Koch.

În anul 2021 sloganul Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei este „Ceasul bate”, subliniind urgența cu care trebuie să se intensifice și să se dubleze eforturile pentru a pune capăt TB, de a transmite informația, că nu este timp să se acționeze în conformitate cu angajamentele luate pentru a pune capăt tuberculozei, influențată deosebit de critic în contextul pandemiei COVID-19, care a pus în pericol progresul #End TB și trebuie de acționat urgent. (“The clock is Ticking”).

Din anul 1993 tuberculoza a fost declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii o urgenţă de sănătate publică. Numărul de decese cauzate de tuberculoză este mai mare decât cel provocat de orice altă boală infecţioasă.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare criminal infecțios din întreaga lume, cauzând peste 4 500 de decese pe zi, iar 30000 oameni se îmbolnăvesc zilnic. Eforturile globale în combaterea tuberculozei au salvat, din 2000, peste 54 de milioane de persoane şi au redus rata mortalităţii cu 42%.

Republica Moldova se identifică printre țările cu un nivel ridicat de morbiditate și se regăsește în lista celor 18 țări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană și printre cele 30 de țări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB/MDR) din lume.

 

Tuberculoza este o maladie infecțioasă și contagioasă, cauzată de Mycobacteria tuberculozei, afectează mai des plămânii, dar și alte organe (oasele, articulațiile, rinichii, ganglionii limfatici, aparatul urogenital, pielea, ochii etc.).Tuberculoza se transmite prin aer. Un bolnav de tuberculoză răspândeşte bacilii atunci când tuşeşte, strănută sau vorbeşte. Netratat, un bolnav infectat cu bacilul Koch poate molipsi anual alte 15 persoane.

Aproximativ o treime din populaţia lumii are TBC latent, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectaţi cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi şi nu pot transmite boala. În reactivarea infecției latente un rol important îl joacă factorii declanșatori cum ar fi: alcoolismul, malnutriția, ulcerul gastric, diabetul, tabagismul, infecția HIV, tratamentele imunodepresoare. Din acest motiv, diagnosticarea tuberculozei latente reprezintă o etapă importantă în prevenirea reactivării infecţiei în special la persoanele cu risc crescut.

Debutul bolii este asimptomatic, boala poate fi descoperită întâmplâtor la un control radiologic sau poate avea un debut insidios, cu manifestări nespecifice greu de diferențiat de alte afecțiuni.

Simptomele tuberculozei depind de localizarea și dezvoltarea bacililor. Cel mai frecvent, aceștia se dezvoltă la nivelul plămânilor (tuberculoza pulmonară) și pot cauza simptome precum:

    tuse persistentă de 3 săptămâni sau mai mult;
    durere la nivelul pieptului;
    tuse cu spută sau sânge.

Alte simptome sunt:

    senzație de slăbiciune, astenie;
    scădere în greutate;
    lipsa poftei de mâncare;
    frisoane;
    febră;
    transpirații nocturne.

Diagnosticul şi tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp după asistenţă medicală şi administrarea cu stricteţe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.