Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale – 17 mai 2021

image

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale – 17 mai 2021

 Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este sărbătorită anual pe 17 mai, începând cu anul 2005, fiind lansată de  Liga Mondială în Hipertensiune (WHL) –  o or       ganizație umbrelă ce include circa 85 de societăți și organizații din întreaga lume, cu scopul de a spori gradul de conștientizare a problemelor de sănătate apărute din cauza tensiunii arteriale ridicate – principala cauză de deces prevenibil la nivel mondial.

Tema din anul curent se va axa pe creșterea gradului de conștientizare despre importanța controlului timpuriu și metodele precise de măsurare a tensiunii arteriale: „Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult”. Creșterea gradului de conștientizare a consecințelor provocate de hipertensiunea arterială și a necesității controlului timpuriu a devenit și mai importantă, deoarece gestionarea hipertensiunii reduce riscul apariției evenimentelor adverse și a mortalității sporite din cauza COVID-19.

Hipertensiunea arterială (HTA) este definită de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală. Riscul apariției  HTA  precum și probabilitatea pericolelor condiționate de HTA,  crește după vârsta de 45-50 de ani.

Există două componente importante în mecanismul de creștere a  conștientizării hipertensiunii arteriale (HTA) în rândul populației :

(1) stabilirea capacității ridicate de screening pentru recunoașterea TA crescute la persoanele din grupa de risc prin creare de programe comunitare privind autogestionarea bolilor cronice;

(2) promovarea măsurării de rutină a TA de către profesioniștii din domeniul sănătății la toate vizitele pacienților.

Date statistice internaţionale

Se estimează că 1,13 miliarde de oameni din întreaga lume au hipertensiune, majoritatea (două treimi) trăind în țări cu venituri mici și medii.

În a.2015, circa 1 din 4 bărbați și 1 din 5 femei, sufereau de această afecțiune. Povara hipertensiunii este resimțită în mod disproporționat în țările cu venituri mici și medii, unde se găsesc două treimi din cazuri.

 

Date statistice naţionale

Principala cauză de deces în Republica Moldova, constituie bolile sistemului circulator. Mortalitatea populației din cauza bolilor aparatului circulator în anul 2020 a constituit în cifre absolute  – 22890 cazuri (sau 649,3 cazuri de decese la 100 mii de locuitori), fiind în creștere comparativ cu a.2019, când s-au înregistrat 21519 decese (sau 608,4 cazuri la 100 mii locuitori).

 

 

Ce simt persoanele cu HTA?

Hipertensiunea arterială este o condiție cronică și în general este asociată cu puține simptome sau chiar cu o absența a simptomelor. Hipertensiunea arterială este în mare parte, un “ucigaș tăcut”.

Rarele simptome care se întâlnesc în HTA sunt:

    durerile de cap (deseori la ceafă),
    amețeală,
    hemoragii nazale,
    palpitații (bătăi frecvente de inimă),
    stare apatică,
    vedere încețoșată, neclară, etc.

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale

Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul unui tensiometru. Astfel, înainte de a aplica tensiometru pe braț:

    Odihniți-vă 5 minute, înainte de a vă măsura tensiunea. Chiar și lucru la birou
    Nu consumați tutun și cafea timp de 1 oră înainte de măsurarea TA;
    Nu măsurați tensiunea, când simțiți nevoia imperioasă de a merge la WC. Vezica urinară plină poate duce la creșterea TA cu aproximativ 10 mm Hg;
    Măsurați TA în poziție așezat cu spatele drept;
    La folosirea unui tensiometru pentru încheietura mâinii , țineți manșeta la nivelul inimii. În cazul unui tensiometru pentru braț, manșeta se poziționează pe braț, mai sus de încheietura cotului
    Nu vorbiți și nu vă mișcați în timpul măsurătorii. Vorbitul poate crește TA cu aproximativ 6-7 mm Hg;
    Așteptați cel puțin 1 minut interval între 2 măsurători. În cazul în care există o diferență de 5 mm Hg sau mai mult între cele doua rezultate, faceți a 3-a măsurătoare;
    Nu veți consuma, în ziua măsurării, un medicament care provoacă secreția de adrenalină (ex: Epinefrina din descongestionantele nazale).

 

Metodele non-farmacologice care contribuie la reducerea presiunii arteriale:

 

Adoptarea unui mod de viață sănătos, ce presupune limitarea consumului de alcool, abandonarea fumatului, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică, menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare și abordarea nutrițională DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), pentru prevenirea HTA.

Uneori însă aceste măsuri nu sunt suficiente și mai ales în cazul pacienților vârstnici devine vitală asocierea tratamentului medicamentos. De cele mai multe ori tratamentul va include combinarea mai multor clase de medicamente și o monitorizare constantă a tensiunii pentru verificarea eficacității tratamentului și la necesitate ajustarea lui.