Ziua Mondială a Sănătății 2021:Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă

imageZiua Mondială a Sănătății 2021:

Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă

            Ziua Mondială a Sănătății este marcată anual pe 7 aprilie și în fiecare an atrage atenția asupra unui subiect specific de sănătate care îi preocupă pe oameni din întreaga lume. Tema pentru 2021 este „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”. Ziua de 7 aprilie marchează aniversarea fondării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în 1948.
Pandemia de COVID-19 a lovit cu greu toate țările, dar impactul său a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile, care sunt mai expuse la boală.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită țărilor să întreprindă acțiuni pentru eliminarea inechităților în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă. Campania subliniază principiul constituțional al OMS conform căruia „realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane fără disciminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială.”
Cu toate acestea, inegalitățile în materie de sănătate pot fi prevenite cu strategii care acordă o atenție sporită îmbunătățirii echității în sănătate, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile și marginalizate.
În acest context, OMS vine cu un îndemn la acțiune pentru fiecare membru al societății:
1. Să lucrăm împreună. Haideți să lucrăm cot la cot: comunitățile și persoanele afectate pentru a aborda cauzele inechităților, a identifica soluții și a le aborda. Cel mai mare impact poate fi obținut atunci când autoritățile și comunitățile lucrează împreună.
2. Să colectăm date fiabile. Livrarea și colectarea datelor din sănătate clasificate în funcție de sex, vârstă, venit, educație, dizabilitate, locație geografică și alte caracteristici necesare vor fi deosebit de utile pentru a evalua inechitatea socială și a lupta cu ea.
3. Să abordăm inechitățile. Cauzele inechităților trebuie abordate, iar investițiile în asistența medicală primară – mărite.
4. Să acționăm dincolo de hotarele țării. De exemplu, numai atunci când putem proteja, testa și trata întreaga populație de pe Glob putem pune capăt pandemiei COVID-19. Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile cu vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm mecanismele naționale și internaționale și să construim încrederea și participarea comunității la nivel global.