Spitalul Clinic al MSMPS pe calea dezvoltăicior de reabilitare și recuperare medicală.
Creșterea continuă în rândurile populației din Republica Moldova a numărului de persoane cu dizabilități sau dificultăți de funcționare, impune imperativ necesitatea dezvoltării serviciilor de reabilitare și de îngrijiri de lungă durată pentru această categorie de bolnavi.
În același timp, este de menționat că promovarea și dezvoltarea domeniului respectiv de asistență medicală este destul de dificilă deoarece este costisitor, multidisciplinar, cere condiții speciale pentru pacienți, precum și o înaltă pregătire profesională și moral-psihologică a personalului medical și de îngrijire.
În acest context MSMPS a salutat și susținut inițiativa administrației SC a MSMPS de a institui în cadrul spitalului o subdiviziune nouă – Secția reabilitare neurologica si ortopedica, care a fost deschisă la 1 iunie 2018, avîndo capacitate de 65 paturi, din care 55 pentru reabilitare neurologica si 10 paturi pentru reabilitare ortopedica.Concomitent în cadrul secției de cardiologie au fost desfășurate 10 paturi de reabilitare cardiologică.
Secția prestează servicii de recuperare pentru pacienții cu:
– consecințe ale accidentelor vasculare cerebrale si medulare;
– urmări a traumatismelor craniocerebrale si vertebromedulare severe si a nervilor periferici;
– după intervenții chirurgicale la coloana vertebrala, precum șiautoplastii de sold si genunchi.
În cadrul cursurilor de reabilitare se folosește tratamentul medicamentos, kinetomecanoterapia, electroterapia, termoterapia, masajul, etc.
In componența secției activează 3 medici neurologi, unmedic traumatolog-ortoped, un medic reabilitolog și 3 chinetoterapeuți, majoritatea din care poseda categoria superioara de calificare, la fel ca și asistentele medicale din această secție. Secția este condusă de dna Galina Cumurciuc, medic neurolog de categorie superioară, specialist cu o bogată experiență în acest domeniu.
Din momentul instituirii în secție au primit tratamentul de recuperare peste 700 de pacienți, majoritatea din care cu ameliorare și îmbunătățire.
Administrația spitalului acordă subdiviziunii respective o atenție deosebită. Saloanele secției au fost recent reparate, dotate cu paturi funcționale, s-a procurat echipament kinetoterapeutic, etc. Paralel se duc tratative cu mai multe organizații neguvernamentale și de binefacere în scopul fortificării capacităților secției.